Tips

Graag geven wij onze gasten tips voor uitjes, wandelingen of fietstochten. In onze omgeving is veel te zien en te doen.  Gezellig uit eten, terrasje aan de Maas, bloesemtocht, dierentuin of indoor-skiën er is veel mogelijk.

Biking & Hiking

Vanaf ons huis bent u te voet in 2 minuten midden in de natuur. Het Savelsbos ligt op een heuvel en biedt mooie vergezichten. Via het bos loop je naar Eckelrade, Sint Geertruid, Cadier en Keer of naar het Belgische Voeren. Op verzoek regelen we een wandeling met gids. Een kort rondje loop je in een half uur maar je kan er ook een dagwandeling van maken. Als je met de auto of bus naar Noorbeek rijdt, kan je van daaruit weer in een heel ander stuk van het Heuvelland wandelen.

Fietsen kan je zowel in de heuvels als langs de rivieren. Voor de minder geoefende fietser zijn de fietspaden langs het water in de dalen ideaal. Voor de gevorderde fietser of e-bike bezitters zijn de heuvels een uitdaging. De eerste flinke heuvel begint al 50 meter bij ons vandaan.

Shopping

In Maastricht vind je winkels van alle grote merken. Van Zara tot Hermes. Maar er zijn ook leuke kleine boetiekjes te vinden van Maastrichtse kleding-, juwelen- en tassenontwerpers. Wil je echt eens anders winkelen, ga dan naar Aken, Hasselt of Luik. Daar zie je merken die in Nederland niet te koop zijn.

Visit cities

Vanuit Gronsveld ben je met fiets, auto of bus in korte tijd in Maastricht. Maastricht is een echte zuiderse stad met veel pleintjes en terrassen. Je kan in ieder straatje eettentjes vinden of een café voor een Limburgs pilsje. Maak een stadswandeling over de wallen en door de oude binnenstad en laat je verrassen door de authentieke sfeer van de kleine steegjes. Voor kunst-en cultuurliefhebbers zijn er musea en galerieën. Het Theater aan het Vrijthof biedt het hele jaar door een gevarieerd programma. Maar er is meer……Luik, Tongeren, Hasselt, Aken. Vanuit Gronsveld ben je zo in België of Duitsland. Franstalig Luik is een grote stad met een lange en rijke historie. Tongeren is de oudste stad van België en heeft de grootste antiekmarkt van Europa.

Heuvelland-Hills

Het Limburgse Heuvelland is een beetje buitenland. Niet alleen vanwege de heuvels, ook vanwege de geschiedenis. Nog niet zo lang geleden werd hier geen Nederlands maar het plaatselijke dialect of Frans of Duits gesproken. Tot de tweede wereldoorlog veranderde er weinig in de dorpen. Eeuwenlang was het een gebied met een eigen cultuur en taal met sterke Franse en Duitse invloeden. Er zijn nergens in Nederland zoveel kastelen en grote landhuizen te vinden als hier. Mede dankzij buitenlandse vorsten die hier hun buitenverblijven bouwden. De idyllische dorpjes met vakwerkboerderijen zijn er nog steeds. Via kronkelige wegen zijn ze te voet, per fiets of auto te bereiken. Veel kastelen zijn te bezoeken, een aantal wordt nog steeds bewoond door de oorspronkelijke adellijke families. Behalve bossen en boomgaarden vind je ook water in Limburg. Kleine riviertjes waaronder het snelst stromende riviertje van Nederland en natuurlijk de Maas. In de zomer is de Maas een geliefde plek voor zonnebaders en watersporters.

Kastelen-Castles

Nergens zoveel kastelen als in het Limburgse heuvelland. Blijkbaar was Zuid-Limburg eeuwen geleden al een mooi gebied om te vertoeven. Veel buitenlandse adellijke families lieten hier een buitenverblijf bouwen. Delen van Limburg waren ook lang bezit van Duitse adel. Naast kleine, elegante kastelen zijn er ook die als fort gebouwd zijn met kasteelgrachten en ophaalbruggen. In Hoensbroek staat een van de grootste kastelen van Nederland. Ook heel leuk om te bezichtigen met kinderen. Bijna ieder dorp heeft of had een kasteel. In Gronsveld ligt een romantisch kasteel dat gebouwd is op de resten van een oude burcht. Een kilometer verder, in Rijckholt, ligt een robuust kasteel met gracht, koets-en jachthuis. In Mheer en Eijsden zijn kastelen die nog door de adellijke families worden bewoond. Iets verder in het Heuvelland vind je nog prachtige kastelen in en rond Valkenburg en Vaals. Omdat de kastelen op korte afstand van elkaar liggen kan gemakkelijk op één dag een kastelentocht gemaakt worden.

Dorpen-Villages

In Zuid-Limburg liggen tientallen dorpjes en gehuchten verscholen tussen de heuvels. Ze zijn vaak gebouwd rondom kerk en kasteel. Sommige, zoals Gronsveld,  zijn langs de doorgaande weg gebouwd. Zogenaamde lintbebouwing die je ook veel in België ziet. Van oudsher is Zuid-Limburg een landbouwgebied met veel fruitteelt en veeteelt. Je vindt er dus nog veel typische vakwerkboerderijen. Wandelend of fietsend kan je van dorp tot dorp trekken. De meeste dorpen hebben nog een café en of restaurantje. Vooral in de lente als de fruitbomen in bloei staan zie je toeristen uit binnen- en buitenland genieten van de natuur en de terrasjes.

Nederlands